Нов опит за реформа в образователната система ще даде право на учителите да бъдат по гъвкави с програмата. Министерството на образованието и науката предлага промяна на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, с която делегира повече самостоятелност на учителите при методическото планиране и преподаването според възможностите на учениците в класа.

Иначе казано - целта на предложението е формалната структура на годишното разпределение на учебния материал да отпадне и да няма нужда от заверка, ако учителят реши да преструктурира плана. По този начин от МОН смятат, че ще се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност, а и ефективност в процеса на обучението. Реформа, която е доста чакана и значително ще улесни работата на преподавателите, които са принудени да се придържат към учебния план, независимо от обстоятелствата.

На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, за да постигне очакваните резултати, като в същото време от него се изисква ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост.