Круизът е като друг живот. Живот, в който има толкова много интересни, забавни и занимателни неща. А искате ли да научите нещо повече за круизната почивка? Събрали сме няколко факта.

1/ Морски суеверия

В круизната сфера има много традиции и суеверия, които всички се стараят да изпълняват, за да бъде морето благосклонно към плавателния съд. Едно от тези суеверия е свързано с числото 13. На много круизни лайнери няма палуба номер 13. Строителството на круизен кораб следва също така да започва с поставянето на монети в кила. Преди пускането на плавателния съд на вода, в борда му разбиват бутилка шампанско. Това е за късмет.
 

2/ Лайнерът-къща

Толкова обичате круизи, че бихте живели на лайнер? Не е трудно. На лайнера The World има над 100 апартамента. Те може да се вземат под наем. От 2002 г. този лайнер осъществява непрекъснато околосветско пътешествие. Собствениците на апартаменти могат да се качат на всяко пристанище, а също така и да слязат. На пристанищата лайнерът остава 2-3 дни.

3/ Дружбата на народите

Статистиката гласи, че на круизен лайнер в състава на екипажа средно работят представители на 64 различни националности.

4/ За какво са им на круизните лайнери кръстници?

Традицията по освещаване на кораба преди първо плаване се е зародила преди хиляда години. Само през последните 100 години круизните компании въведоха нова традиция – да дават на лайнера кръстница. Смята се, че жената ще донесе на плавателния съд късмет.  

5/ Защо горната палуба на лайнера се нарича Лидо?

Този термин се появява още по времето на първите трансатлантически пътнически лайнери. През 19 век думата „Лидо“ е обозначавала разкошен плажен курорт и идва от островния курорт Лидо на брега на Адриатическо море, недалеч от Венеция. При появата на първите круизни кораби думата „Лидо“ се използва за назоваване на горната палуба с басейн и тераса за припичане на слънце, която била достъпна само за пътниците от първа класа.