„Домивите кражби намалявам за първото шестмесичие на 2019 в сравнение с това на 2018 с 19%“, казва комисар Димитър Кошов, зам.-началник отдел "Криминална полиция" към ГДНП, пред Нова тв. Причината според него не е в това, че хората подават по-малко жалби, а че полицията върши все по-компетентно работата си.

Крадците действат основно единично, а други имат лице, което следи за пристигането на полиция или СОТ. „Няма банди“, категоричен е Кошов.

Той смята, че грабежите са изключителна рядкост. През лятото най-често крадците проникват през незатворени прозорци или балконски врати. Разкриваемостта на кражбите около 27%.

Обикновено се вземат ценните вещи от дома –пари, бижута и т.н. Ако собственикът на жилището е там, крадците гледат да са максимално бързи, стига да нямат информация, че там има нещо ценно. Пасивната защита е свързана със заключването на вратите, повишаване защитата на дограмата и т.н.. Активната е свързана със СОТ системите, които бързо да регистрират нежеланите посетители в дома. Няма универсален начин да се предпазите от обир, казва Кошов.