50 години след първата стъпка на човешки крак на Луната, равмосметката от нашето влияние на спътника ни е стряскаща: над 200 тона скрап и отпадъци са оставили всичките мисии до момента, съобщава "Гардиън", цитиран от bTV.

Въпреки че преди дни вторият човек, стъпил на Луната, Бъз Олдрин описа лунната повърхност като "величествена пустош", в момента там се намират предмети, на които никога не е било отредено да се върнат у дома.

В лунното сметище в момента има перо на сокол, стик за голф, цели 96 торби с човешки отпадъци, алуминиева фигура, роботи, части от космически кораби и т.н.

Най-тежките предмети са останките от ракетите "Сатурн", разбити кораби, както и голям брой модули, изстреляни от Съветския съюз. На Луната обаче има останки от роботи от целия свят - Япония, Германия, Китай и Индия.

Дори стикът за голф си има своята интересна история. Оказва се, че той е бил използван от Алан Шепърд - първият американец в Космоса и петият човек стъпил на Луната. Астронавтът се опитал да поиграе голф по време на мисията "Аполо 14".

Освен това на спътника ни се намират 12 чифта обувки, сто банкноти от по 2 долара и позлатена маслинова клонка, която била занесена от Нийл Армстронг като символ на мира.