С две обвинения се сдоби кметът на Златица. Срещу Магдалена Иванова и главния счетоводител Анна Л. беше внесен обвинителен акт за документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

В хода на разследването заради съучастие са били повдигнати и обвинения спрямо заместник-кмета на Община Златица Димчо М. и Младен М. - представител на търговско дружество.

Срещу Магдалена Иванова е повдигнато обвинение за това, че на 20 януари 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставила официален документ, в който е удостоверила неверни обстоятелства, за да бъде използван този документ като доказателство.

Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът "Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица" не е финансиран от друг източник освен Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие".

В действителност различните етапи от проекта на обща стойност 200 000 лева били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество. Магдалена Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание, за да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и да се получи двойно финансиране.

Второто обвинение се отнася за действията на кметицата и Анна Л. за периода между 8 май 2014 г. и 18 декември 2014 г. в съучастие с двамата си помагачи двете обвиняеми присвоили над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като субсидии по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Кметът и счетоводителят наредили плащане по фактури и за неизвършени и двойно финансирани строително-монтажни работи.

Двамата помагачи пък съставили фалшиви протоколи за приемане на фиктивно извършените СМР, а във фактурите, изготвени от Младен М., били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимото и извършената работа

Спрямо четиримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "Подписка".

При разследването са разпитани 87 души и са иззети голям брой веществени доказателства. Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание, предаде news.bg.

Припомняме, обвинение срещу кмета на Златица беше повдигнато още през 2017 г.

На 17 март същата година прокурор от СЗ "Антикорупция"- СГП поиска от Окръжен съд София да я отстрани от длъжност до приключване на наказателното производство. Искането обаче беше оставено без уважение, тъй като нямало опасност Иванова да затрудни разследването.

През февруари 2018 г. от прокуратурата увериха, че разследването по делото е към своя край независимо от затрудненията в процеса на събиране на доказателства. Тогава стана ясно, че съдът така и не е позволил на СЗ "Антикорупция" да отстрани кмета на Златица за корупция при обществените поръчки.