Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на Директора на Българската банка за развитие е над 36 хиляди лева, сочи справка в годишните им данъчни декларации. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да получават възнаграждение, равно на това на председателя на постоянна парламентарна комисия в Народното събрание.

Константин Каменаров – отстраненият директор на държавната телевизия, е декларирал близо 94 хил. лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Той сам напусна предсрочно поста си през м. май, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране в нетрезво състояние.

Директорът на Българското национално радио Александър Велев е декларирал годишна данъчна основа от трудови доходи в размер на 88 160 лв., което прави по над 7 300 лв. месечен доход от заплата. Председателят на съвета на директорите на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е рекордьор по най-високо месечно заплащане на държавна длъжност.

Той е декларирал 434 537 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи - това прави по над 36 000 лв. месечно възнаграждение. Управителят на Българската народна банка по традиция получава висока заплата. Димитър Радев е декларирал годишен доход от заплати в размер на 294 958 лв., което прави по над 24 хиляди лева месечна заплата. Подуправителят на националния трезор Калин Христов е получил над 223 хил. лв. от заплати през 2018 г. В този диапазон на месечните заплати от държавна длъжност е и председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов (211 470 лв.).

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пък е получил 177 699 лв. трудови доходи. По-високо от премиера и президента по месечно възнаграждение се нарежда и председателят на Конституционния съд Борис Велчев, декларирал 154 519 лв. от заплати. Висок е доходът и на председателя на Сметната палата Цветан Цветков – 126 708 лв. Шефката на НАП Галя Димитрова, която е в отпуск и все още не е коментирала хакерския скандал, получава месечна заплата от над 10 000 лева, сочи годишната ѝ данъчна декларация.

Почти същото месечно възнаграждение прибират и шефът на Агенция „Митници” Георги Костов, декларирал 111 040 лв. от заплати; председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, отчел 110 003 лв. от трудови доходи; както шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който е декларирал доход от 125 119 лв. от заплати. Припомняме ви, че Георгиев е в дълъг отпуск, докато срещу него тече проверка на данъчните и прокуратурата след скандала с терасата и барбекюто му без документи.

Източник: БГНЕС