Нов скандал с предупредителните зловещи снимки от кутиите с цигари. Този път става въпрос за еднокракия мъж, с който тютюнопроизводителите предупреждават пушачите от евентуални последици за здравето от употребата на цигари. Оказва се, обаче, че мъжът не е с ампутиран крак заради този порок. 60-годишен албанец, живеещ във Франция, с изненада установил, че тялото му е поставено върху кутия цигари. Той изобщо не подозирал, че снимката му се използва с тази цел в целия Европейски съюз, съобщават от BBC.

Албанецът загубил крака си през 1997 г. при нападение в родината му. Сега живее в Мец - град в североизточна Франция. Към момента адвокатът на потърпевшия води активен диалог с Европейската комисия, за да разбере какъв точно е казусът. Самата снимка била открита от сина на албанеца. Момчето си купило пакет с тютюн в Люксембург и забелязало доста познати белези по крака на мъжа от снимката. Тогава изведнъж се сетил - това всъщност е баща му. Занесъл опаковката обратно у дома и получил потвърждение и от 60-годишния мъж. Това в действителност бил той.

Бащата обаче бил категоричен - никога през живота си не е давал съгласие снимката на ампутирания му крак да се използва за тази цел. Според него всичко се е случило заради местната болница, която самият той посетил, за да разбере дали може да получи протеза. “Клиентът ми се чувства предаден, достойнството му е наранено. Видял е своя недъг изложен така публично върху кутии с цигари…”, споделя адвокатът му.

Очаква се позицията на Европейската комисия. Това обаче не е първият подобен случай, а един такъв идва от България. През 2016 г. жена от Червен бряг разпозна починалия си от шарка съпруг върху кутия с цигари. Тя обаче твърди, че съгласие тялото на мъжа й да се използва за тази цел не е давала. Кирил починал през 2013-а, след посещение в няколко болници и последвала кома. Съпругата му Мая предполага, че снимките са били направени точно тогава.

Всички снимки, които се поставят върху тютюневите изделия са включени в европейска директива, задължителна за всички държави членки. Те са събрани в една обща база данни и официално се публикуват след съгласието на човека или негов близък. На практика обаче това явно не се случва точно така, а каква точно е причината, не е ясно.