Българите умеят да се обединяват. Въпреки трусовете в държавата, въпреки всичко онова, което просто не е наред. Въпреки лошата народна черта да гледаме постоянно в чуждата паница и да се радваме, когато тя е празна. Българите умеят да се обединяват и то бързо. Особено когато става въпрос за деца.

Само в рамките на месец две бебета получиха своя шанс за живот. В края на май само за 48 часа бе събрана сумата от 280 000 евро, необходима за лечението на двумесечната Калина Сидерова от Варна. Момиченцето се ражда на 22 март т.г., но само месец по-късно получава вътрешен кръвоизлив и спешно е приета в болница "Света Марина" във Варна. Оказало се, че има цироза.

Единственият начин момиченцето да бъде спасено, бе да се направи чернодробна трансплантация, която обаче щяла да струва непосилните за семейството 280 000 евро. Тогава родителите на Калина се обърнаха за помощ към хората. Старитира кампания за събиране на средства, а чрез социалните мрежи молитвата им обиколи цяла България. Само за 48 часа сумата бе събрана.

Чудото се случи за втори път. Добри българи успяха заедно да съберат огромната сума от 530 000 лева за лечението на четиримесечния Александър-Робърт Ангелов от Равда. Два месеца след раждането си момченцето било прието по спешност в болницата след като получило мозъчен кръвоизлив. Бебчето е оперирано, а дни по-късно е траспортирано в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Там родителите чуват ужасяваща диагноза - синът им има вродена билиарна атрезия II тип (липса или запушване на жлъчните пътища). Нужна е чернодробна трансплантация. Болница в германския град Хамбург дава оферта за интервенцията, която е непосилна за младите родители Роксана и Божидар - 250 000 евро. След призива им обаче хиляди откликнаха и дариха необходимите средства. Бащата вече е одобрен за донор, а от клиниката в Хамбург ще приемат бебето на 30 юли.