Американска фондация отпуска пари, за да запази и реставрира български паметници. "Чинията" на Бузлуджа ще получи 185 хил. долара от Getty Foundation, за да може да се изготви план за реставрацията на монумента. Паметникът успя да се нареди сред десетте сгради, избрани от американската фондация по програма "Keeping it Modern" за 2019 г.

От 2014 година до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример, и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма, обясняват на сайта на фондацията. Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена.

Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа, а и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн. Паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 г., за да се отбележи 90-тата годишнина от социалистическото движение. Монументът е държавна собственост и се стопанисва от Областната администрация на Стара Загора.

През годините се е превърнал в доста спорен обект. Работата по проекта на Getty Foundation ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов. Партньори са Българския и Германския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническият университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

В периода 1981-1989 г. паметникът е една от най-популярните дестинации в България. В края на режима обаче затваря врати. Местни, регионални и национални представители на властта изразиха неотдавна своето желание монументът да бъде реставриран. Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа "Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Всяка година десетки хиляди туристи пътуват до паметника, а според ново проучване 94% от хората твърдят, че биха платили входна такса, за да влязат вътре, ако паметникът бъде отворен за посетители.