31-годишен мъж преплува Бургаския залив само за 14 часа. Цанко Цанков стартира от нос Емине, а финалът беше на Маслен нос. Той е изминал разстояние от близо 45 км., като наша справка показа, че за да го направи се е движил със средно около 4 км/ч.

Това е нов рекорд, а сега Цанко се подготвя и за следващата си цел - да си почине добре, за да се подготви за бъдещи предизвикателства. Това е и напълно очаквано, тъй като постижението изисква огромни усилия.

Пред БГНЕС самият рекордьор разказа, че е имало големи вълни, а след 20-тия километър вече се появили и проблеми - тялото му започнало да се схваща, Цанко нарушил и техниката си на плуване. Това обаче не го отказало. “Екипът ми на лодката направи всичко възможно, без да се качвам, да ми дадат аспирин и витамини, за да продължа. Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос си казах, че трябва да бъда силен и смел до края. Има моменти, които трудно се описват, но съм повече от щастлив. Да ви призная, след толкова плуване не искам и да влизам вече във водата, но няма как”, споделя бургазлията.

Самото плуване започна вчера сутринта в 06:20 минути от Нос Емине и завърши на малкия плаж на Маслен Нос в 20:44 часа. Постижението на състезателя беше официално регистрирано от лицензирания международен съдия по маратонско плуване Вили Цанков, който през цялото време беше на лодката и следеше събитията във водата.