Ебола е обявена за заплаха за общественото здраве в международен план. Причината е, че заразен мъж е пренесъл вируса в град с два милиона души в Демократична република Конго и е починал, съобщава Ройтерс. Затова СЗО препоръча да се предприемат спешни действия за прекратяване разпространението на болестта.

46-годишният пациент е свещеник, който се е заразил, докато е бил на посещение в град Бутембо - епицентър на новата вирусна вълна. Здравните власти в Конго твърдят, че мъжът е взел автобус за 200 километра от Бутембо до Гома миналата седмица. Той починал на път за лечебно заведение. Град Гома, който граничи с Руанда, е голям транспортен център. Той е с население повече от 2 милиона души, което го прави най-големият град, който може да бъде засегнат от вируса.

Здравните власти в Конго съобщават, че са установили 60 души, които са имали контакт със свещеника, след като се разболял. Половината от тях са ваксинирани против ебола. В Конго са регистрирани 2512 случая и до момента са починали 1676 души. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е време светът да предприеме действия, след като агенцията на ООН би тревогата с цел спиране разпространението на смъртоносното заболяване.

Директорът на СЗО обяви, че е приел препоръките на комисия от международни експерти, които искат ограничителни заповеди за пътуването и търговията с Конго. Експертите препоръчват да не се допускат граждани на африканската страна до летища и пристанища, ако не е извършен мониторинг на здравословното им състояние. Новият бум на вирусната хеморагична треска ебола уби вече над 1600 души в Конго. Три жертви на болестта бяха регистрирани в Уганда, като се предполага, че заразата е донесена от хора, пресекли границата с Конго.