Най-малко 12 души са загинали при пожар в анимационното студио Kyoto Animation в Япония. Десетки други са били ранени, обясняват властите. Към момента поне 30 души остават в неизвестност. По информация на местни медии пожарът е възникнал след като мъж е нахлул в сградата на студиото и е излял неизвестна течност. Заподозреният 41-годишен мъж е бил задържан и отведен в болница с известни наранявания, съобщават от "Гардиън".

Пожарът в триетажната сграда е избухнал около 10.30 ч. местно време, обясняват от BBC. Към момента спасителните операции продължават. Пред Агенция “Франс прес” говорител на полицията в японската префектура Киото е заявил, че след като заподозреният за атаката е разпръскал течността, той я запалил.

На мястото са били намерени и ножове. Не е ясно обаче каква е връзката на задържания с анимационното студио и дали става въпрос целенасочена атака и разчистване на сметки. По думи на очевидци се е чула и експлозия, а след това се разразил и огненият ад, обхванал сградата със скоростта на светлината, предава кореспондент на британската медия в Токио. Говорител на пожарната обясни, че в сградата все още има блокирани хора.

Самото анимационно студио е основано през 1981 г. и е с дългогодишна традиция в света на аниметата. Компанията е продуцирала някои от най-известните анимета. Фенове изразиха шока си от случилото се в социалните мрежи. Стартирана е и кампания, чрез която само за час са били събрани близо 30 000 долара.