Близки на младежа, обвинен в хакерската атака срещу Националната агенция за приходите не вярват, че той е виновен за случая. Негови бивши съученици го описват като интелигентен, добронамерен и от заможно семейство. Те са шокирани от ареста на Кристиян Бойков, който е обвинен в източването на личните данни на 5 милиона българи от системата на НАП, съобщава trafficnews.bg

Илия Иванов няколко години е учил заедно с Кристиян Бойков. Твърди, че страстта на младежа са компютрите и киберсигурността.

„Кристиян никога не е имал намерение за такива престъпления. Според мен търси само за внимание, не за да точи банки, само за внимание”, обяснява Илия Иванов.

Обвиненият за хакерската атака в Националната агенция за приходите 20-годишен пловдивчанин има и предишен пробив в защитата на информационни масиви. Още като ученик през 2017 година бившият възпитаник на Търговската гимназия в Пловдив Кристиян Бойков успя да покаже как може да се променят оценки от изпити чрез достъп до сайта на просветното министерство, разказва авторът на репортажа Илиян Велков.  

„Кристиян се свърза с нашия екип, за да разкаже, че е успял да хакне сайта на МОН. Срещнахме се и нагледно ни показа как  могат да се променят оценки в дипломи, възнаграждения на учители, договори по европейски проекти и всичко това да става официално чрез МОН и регионалните инспекторати”, обясни Велков.

Според хората, които познават хакера, той е имал възможност да злоупотреби с данните от образователното министерство преди две години, но вместо това, е сигнализирал ведомството за проблема.

Прокуратурата повдигна обвинение на Кристиян, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева. Магистратите трябва да решат в петък дали да оставят за постоянно в ареста младежа от Пловдив.