Преди три години Назанин Загари-Ратклиф и нейната двегодишна дъщеря се готвят да се върнат у дома във Великобритания, след като били на посещение при семейството си в Иран. Но вместо да отпътуват обратно за Европа, Загари-Ратклиф е арестувана на летището в Техеран и пратена в затвор. Нейната дъщеричка Габриела остава при своите баба и дядо в ислямската република.

Иран твърди, че тя е шпионка, която се опитвала да свали свещения режим на Ислямската република. Назанин категорично отрича.

Вече три години майката е зад решетките на затвор в Техеран. Миналия месец тя проведе 15-дневна гладна стачка в знак на протест. Но вместо да предизвика дебат дали е виновна или не, Назанин бе тикната в психиатрична клиника, а на семейството й не му е позволено да я вижда. Не се знае нито какво е лечението й, нито докога ще продължи.

"Бях здрава и щастлива когато дойдох в Иран. Вижте ме сега – три години и половина по-късно вече съм в психиатрична клиника", казала Загари-Ратклиф пред човек от кампанията "Освободете Назанин".

По думите й, затворът ставал все по-тежък за нея, а истината била, че е станала жертва на политически игри.

През януари, в продължение на три дни, Назанин отново провежда гладна стачка, тъй като й е отказана адекватна медицинска грижа. Когато съпругът Ричард чува, че е пратена в клиника, първоначално "изпада в еуфория", тъй като това може да значи, че Иран започва да се грижи за съпругата му и това скоро може да доведе до нейното освобождаване.

Но след като бащата на Назанин отива в болницата да я посети и му е отказан достъп, семейството й започва да се съмнява. Те мислят, че властите я изолират от външния свят, за да могат да я пречупят и се молят представители на посолството на Великобритания да я посетят възможно най-скоро.

Битката за освобождаването на Назанин се води на много високо ниво. По-рано тази година държавният секретар на външните работи Джеръми Хънт даде на арестуваната майка дипломатическа протекция.