Терористичната организация "Ислямска държава" призова за нападения в Тунис, предаде Франс прес.

Призивът бе отправен във видеозапис. На него се виждат маскирани и въоръжени мъже. Той бе разпространен през нощта в профила на "Ислямска държава" в Телеграм, но за момента още не е ясно дали е автентичен.

Във видеозаписа се внушава, че е направен от "информационното бюро на "Ислямска държава" в Тунис" и е заснет в страната. Той бе разпространен три седмици след двойния самоубийствен атентат срещу полицията в Тунис, за който отговорност пое "Ислямска държава" и при който загинаха двама души.

Във видеозаписа групата мъже се кълнат във вярност на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, когото наричат "повелител на правоверните".

"Вашите войници и синове в земята на Кайруан са добре", казва един от мъжете с прозвище Абу Омар ал Тунси в обръщение към Абу Бакр ал Багдади. Регионът на Кайруан (в централната част на Тунис) е важно място за исляма в Тунис, отбелязва Франс прес.

Друг джихадист от видеозаписа с прозвище Абу Халед ал Тунси призовава за "всяване на ужас" в Тунис.
След революцията през 2011 г. Тунис се сблъска с активизирането на джихадисткото движение, отговорно за смъртта на десетки войници и полицаи, голям брой цивилни и чуждестранни туристи.

(БТА)