Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване за предстоящите местни избори, насрочени от президента на 27 октомври. 122 народни представители от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха промяната, а 96 от опозицията - БСП и ДПС, се възпротивиха. Един народен избраник се въздържа.

По предложение на управляващите депутатите съкратиха срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни. 

"Стоим с ОП и ВОЛЯ зад това предложение, защото държим да се произведат избори с легитимен резултат", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите. Тя още веднъж повтори опасенията на управляващите, които се опират на доклада на ЦИК и Венецианската комисия, пише

"Ако ценим демократичното право на всеки българин да упражни правото си на глас, трябва да преосмислим машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават у обществото фалшивото усещане, че това е защита срещу купения вот", призова депутатката от ГЕРБ. 

ДПС категорично се противопостави на тезата на управляващите, а Йордан Цонев даде пример със защитата на фишовете от Тотализатора. Валери Симеонов пък се оплака от машините с пример в обратната посока. "Идвам от коридора и си пуснах едно кафе за 40 ст., пуснах един лев и машината не ми върна монети, същото може да стане и с другите машини", предупреди той застъпниците им.