Ако се прибирате от работа и усещате, че всъщност у дома сте още по-натоварени, дори и след доста лек ден в офиса, не си мислете, че се дължи на пролетна умора или пренатоварване.

Оказва се, че причината може да е в съвсем обичайни неща, които се намират в жилището ви и всъщност носят умора и лошо настроение. Те просто ви съсипват.

Има някои елементи от интериора на жилището ви, които могат да ви създадат огромен дискомфорт. Сега ще ви разкрием кои са те.

Телевизор за фон

Главоболие, агресия и умора – всичко това са последствия от постоянно включения телевизор. Синият фон освен това има отрицателен ефект върху производството на мелатонин. Именно той контролира ежедневните ритми. Това може да доведе до проблеми със съня и всякакво натоварване.

Джаджи в спалнята

Светещият екран на телефона и вибрациите му са също толкова вредни колкото и работещия телевизор. Ако нотификациите идват през нощта, мозъкът определено ще реагира, а това ще наруши съня ви, може би без дори да го осъзнавате. Психолози твърдят, че вълните на апаратите се отразяват на психиката ни. Ако не можете или се налага да не спирате интернета си, то поне сложете устройството в режим без звук и вибрация.

Отпадъци и мръсотия

Пълен панер с дрехи и мръсотия в стаята? Всичко това допринася за насъбирането на умора у вас. Гледката на хаоса може да ви докара дори депресия. Ето една идеална причина все по-честичко да чистим апартамента. Това всъщност е много опасно и не подценявайте липсата на чистота. От психологическа гледна точка, тя може да ви докара хронична умора и нервни сривове.

Ниска температура

Противно на всеобщото мнение, студът не помага да се развеселите. Когато човек замръзва, иска топло одеяло, топла напитка, за да се почувства по-комфортно. Ниската температура причинява раздразнение и умора.

Лоши миризми

Не е нужно да е нещо противно, а просто аромат, който не ви допада. Особено неблагоприятно влияние има миризмата на лавандула. При експеримент е установено, че хората се отпускат от този аромат и им се доспива. Това води до физическа умора. Добре е у дома да имате аромати на цитруси, метнол или момина сълза.

Чаршафи

Синтетичният текстил няма място в леглото ви, защото тъканите не абсорбират влагата и не поддържат оптимална температура. Когато е студено, ще ви е студено, а когато навън е топло, на вас ще ви е задушно. Добре е да имате високо качество матрак и завивки.

Студени цветове

Твърде студените цветове на стени, под и тавана създават ефекта "болнично отделение”. Топлите акценти в жилището ви определено няма да ви навредят. Защо не например една възглавница в цвят праскова? Или пък картина със синьо небе и красиво море?

Липса на достатъчно светлина

Ако в апартамента ви няма достатъчно слънчева светлина, то трябва да сложите повече осветителни уреди. Липсата на светлина причинява сънливост и умора. През деня винаги дърпайте завесите или вдигайте щорите, а вечер не забравяйте на гасите лампите.

Мазни храни и силни напитки

Като претоварвате стомаха си преди лягане, то рискувате да заспите трудно. Липсата на нормален сън е причина за умората. Добре е да избягвате тежки грани или пък мазни ястия, бира или пък вино преди лягане.