Медикаменти, които лекарите предписват за редица състояния - от проблеми с пикочния мехур, до болестта на Паркинсон и депресия, могат да увеличат риска от деменция заключава голямо ново проучване. Изследването е на учени от Университета в Нотингам в Обединеното кралство и анализира връзката между определен клас лекарства и риска от деменция. Въпросните лекарства, наречени антихолинергици, действат чрез инхибиране на химически носител, наречен ацетилхолин. Техният ефект е да помогнат за отпускане или свиване на мускулите. Лекарите могат да ги предпишат, за да помогнат за лечението на състояния на пикочния мехур, стомашно-чревни проблеми и някои от симптомите на болестта на Паркинсон. В новото си проучване, което разглежда данни от десетки хиляди участници, изследователите заключават, че антихолинергиците могат да повишат риска от развитие на деменция, пише на сайта medicalnewstoday.com.

11 ранни признака за деменция

За тяхното проучване водещият изследовател проф. Карол Купланд и екипът му анализирали медицинските данни на 58 769 души с деменция и 225 574 пациенти без деменция. Всички били на възраст 55 години или повече в началото. Сред хората с деменция 63% са жени и средната им възраст е 82 години. За всеки човек с деменция изследователите са провели пет контролни срещи с хора от една и съща възраст и пол, които са посещавали същата обща практика, за да получат медицинска помощ. 

Проф. Купланд и колегите й са получили данните от базата с информация на “Кю Ресърч”. Те са разгледали медицинските данни от 1 януари 2004 г. до 31 януари 2016 г. Изследователите открили, че антихолинергичните лекарства като цяло са свързани с по-висок риск от деменция. По-специално обаче антихолинергичните антидепресанти, антипсихотичните лекарства, антипаркинсоновите препарати, медикаментите за лечение на пикочен мехур и тези за епилепсия са свързани с най-голямо увеличение на риска.

Хапчето, което удължава живота с 30 години, излиза на пазара през 2021 г.

Сред тях най-често предписваните лекарства са антидепресантите, антивертиго лекарства и препаратите за  лечение на пикочен мехур. Тези резултати са останали валидни дори и след като изследователите са контролирали за известни рискови фактори за деменция, включително индекс на телесната маса (ИТМ), статут на тютюнопушене, употреба на алкохол, сърдечносъдови проблеми и използването на други лекарства като антихипертензивни медикаменти. 

Като цяло изследователите стигнали до заключението, че хората на възраст над 55 години, които са приемали силни антихолинергици ежедневно в продължение на най-малко 3 години, са имали почти 50% по-висок шанс за развитие на деменция, отколкото пациенти, които не са използвали този вид лекарства. 

“Това проучване дава допълнителни доказателства, че лекарите трябва да бъдат внимателни, когато предписват някои лекарства, които имат антихолинергични свойства”, обяснява съавторът на изследването проф. Том Дънинг.

Билката, използвана от Тутанкамон и Нефертити, която лекува всичко

Рисковете трябва да бъдат внимателно разгледани

За да се оцени силата на антихолинергичните лекарства и колко често участниците са ги приемали, екипът разгледал наличната информация за рецептите за период от 10 години. Въпреки това те отбелязали, че това е наблюдавано проучване, така че не могат да потвърдят дали лекарствата са пряко отговорни за повишения риск от деменция. Изследователите добавили, че лекарите може да са предписали някои от тези лекарства на пациентите си точно за лечение на много ранни симптоми на деменция. Въпреки това проф. Купланд твърди, че “проучването добавя още доказателства за потенциалните рискове, свързани с употребата на силни антихолинергични лекарства, особено антидепресанти, антимускаринови лекарства за пикочния мехур, антипаркинсонови медикаменти и за епилепсия”.

Рисковете от този вид лекарства трябва да бъдат внимателно обмислени от здравните специалисти заедно с ползите, когато се предписват и трябва да се обмислят алтернативни лечения, когато е възможно. Проф. Карол Купланд също подчертава важността на провеждането на редовни прегледи при продължителна употреба на лекарствата. 

“Открихме по-голям риск за хора с диагноза деменция преди 80-годишна възраст, което показва, че антихолинергичните лекарства трябва да се предписват с повишено внимание при пациенти на средна възраст, както и при възрастни”, заключава тя.

Борис Александров

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!