РИОСВ извърши незабавна проверка във връзка с излъчен днес репортаж в национални медии, публикуване на снимки в социалните мрежи и постъпили сигнали около 10 часа на днешния ден за запрашаване на въздуха в град Гълъбово снощи, 9 юли.

През вчерашния ден сигнали за запрашаване на атмосферния въздух не са постъпвали в регионалната инспекция.

За проблема сигнализира Glas.bg. При проведения тази сутрин телефонен разговор, инспекцията все още не бе уведомена за случая.

При извършената днес проверка на място на депо за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ „Брикел” и на площадката на централата беше констатирано, че оросителната система на депото работи в нормален режим и няма запрашаване.

Регистрираното във вчерашния ден запрашаване е в резултат на неорганизирани емисии от депото. Съгласно условията на комплексното разрешително операторът е задължен да уведомява компетентния орган при аварии или други замърсявания, както и да документира случаите на неорганизирани емисии и предприетите коригиращи мерки за ограничаване на образуването им. При проверката е установено, че не са изпълнени тези условия, за което ще бъде стартирана административно-наказателна процедура.

Предвид променливата метеорологична обстановка е издадено и предписание да се предприемат всички мерки за допълнително овлажняване на депото през следващите дни с цел недопускане на замърсяване на атмосферния въздух и ежедневно докладване за изпълнение на предписанието.

Екипът на Glas.bg благодари на регионалната инспекция за предприетите незабавни действия