Лекарите посочиха 5-те най-чести причини за подуване на корема и газове. 

Храносмилателни проблеми и преяждане. Лекари от Обединеното кралство направиха изявление за публикация „Експрес“, която обяснява подуването на корема и повишеното ниво на газове в стомаха. Според експерти, най-честата причина за тези дискомфорти е преяждането и свързаното с начина за бързо усвояване на храната. В същото време се поглъща много въздух, което провокира натрупването на газове. В допълнение, прекомерната активност на бактериите в тънките черва допринася за подуване на корема. 

Защо се образуват нови бенки и кои от тях са опасни?

Хормонални промени. Усещането за подуване на корема е често явление на определени етапи от менструалния цикъл при жените. В този случай, тялото им увеличава производството на хормона естроген, под действието на който има забавяне в тялото на соли и течности. 

Първите 7 симптома на рак, които пренебрегват 90% от хората

Синдром на раздразнените черва. Симптомите на това заболяване, свързани с нарушение на работата на червата, не са очевидни. Човек може да има диария, запек, хронична коремна болка, чувство на раздуване на корема. При поява на абдоминално раздразнение у жертви на този синдром често се наблюдават прекомерно образуване на газ и болезнени спазматични усещания в червата. 

Хранителни алергии. Ако човек е алергичен към глутен, след това в процеса на храносмилането, той има възпалителни реакции, увреждащи чревните стени. Това влияе неблагоприятно на способността на организма да абсорбира нормално и други хранителни компоненти. 

Инфографики показват от какво е най-възможно да умрете (СНИМКИ)

Лактозната непоносимост към млечните продукти, както и алергиите към месото, птиците, яйцата и т.н. също могат да доведат до подуване на корема. 

Някои видове рак. При редовната поява на подуване (особено при наличие на други неприятни и болезнени симптоми в корема), задължително е да се консултирате с лекар, за да изключите онкологично заболяване. Ракът на яйчниците, панкреасът, както и ракът на матката, ракът на дебелото черво и стомаха се проявяват под формата на подуване на корема. / zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!