Армията на Съединените щати започва тестове на джобни инфрачервени дронове в Афганистан. Очакванията са те да станат част от стандартната военна екипировка. Малките дронове представляват миниатюрни хеликоптери. Произведени са от FLIR Systems. Отнема по-малко от минута, за да се озоват от джоба във въздуха. Могат да се отдалечат до малко над 1.5 километра.

Според компанията, Black Hornet (Черен стършел) PRS са дронове с предназначение да служат на неспециализирани войници на бойното поле. С тях те сканират региона, за да действат безопасно, дори когато няма радари, въздушно наблюдение и друга апаратура за следене на обстановката.

Почти не издават шум, а полетът може да трае до 25 минути. Вградената камера е с HD резолюция и предава видео на живо. Разбира се може да прави и снимки. Войникът минава през територията с дрона, за да провери терена, наличието и разположението на врагове, да проучи за най-добър маршрут за преминаване и прочие.

Малките хеликоптерни безпилотни летателни апарати са предоставени на 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия. Това е първият пехотен армейски батальон, снабден с дронове в Афганистан. Очаква се по-късно през тази година Black Hornet да бъде предоставен и на 1-ви батальон.

Според FLIR, инструкторите могат да бъдат обучени за по-малко от три дни, а войниците могат да започнат да боравят с дрона само след няколко минути. Това съвпада идеално с визията за масова употреба на „Черен стършел“ в армията.