Политиката в тениса отново излезе на преден план, след като 10-членният Съвет на играчите, чийто президент е Новак Джокович, бе напуснат от четирима представители. В същото време самият сърбин разкри, че е имал планове да напусне поста си. Робин Хаасе, Джейми Мъри, Дани Валверду и Сергий Стаховски се отказаха от ролите си в съвета след среща с Борда на директорите на ATP в „All England Club“, продължила седем часа. Този петък на нея стана ясно, че Уелър Евънс заменя напусналия Джъстин Гимелстоб, който се оттегли заради делото за побой над свой приятел. Американецът напусна през май, след като съдът в Лос Анджелис му постанови тригодишна пробация, 60 дни общественополезен труд и 52 седмици курсове по овладяване на гнева.

През март пък Борда на директорите гласува да не продължава мандата на настоящия президент на ATP Крис Кърмоуд, който ще напусне поста си в края на годината. Много от тенисистите в Съвета на играчите го подкрепят и заемат позиция против Гимелстоб, а двете събития предизвикаха разединение в структурата, което излезе наяве след оттеглянето на Хаасе, Мъри, Валверду и Стаховски.

Сега Уелър Евънс става един от тримата представители на тенисистите в Борда, редом до Дейвид Еджис и Алекс Инглот. Той се е борил за мястото с Николас Лапенти, а по информация на Tennis.life вотът, проведен сред Съвета на играчите, е приключил с равен брой гласове – 5-5. Така решението е трябвало да бъде взето от Еджис и Инглот, които избрали Евънс. Останалите трима членове в Борда на директорите са турнирни представители – Гавин Форбс, Чарлс Хъмфри Смит и Хервиг Страка. Над тях стои президентът Крис Кърмоуд.

След всички тези събития Робин Хаасе напусна Съвета на играчите. Той отговаряше за състезателите с ранкинг между 1 и 50, заедно с Джон Иснър, Сам Куери и Кевин Андерсън. Според Tennis.life холандецът е привърженик на Кърмоуд и е бил против назначението на Уелър Евънс.

„За мен беше привилегия да представлявам играчите“, сподели Хаасе в „Twitter“. „Работата отне много време и усилия, но тази година не беше продуктивна. Не чувствам, че мога да представлявам тенисистите по начина, по който трябва.“

„Присъединих се към съвета по няколко причини, но най-важният приоритет винаги е бил как да направим спорта по-добър. По мое мнение плановете, които сложих на масата, не привлякоха внимание. Заради това трябваше да помисля за себе си и да защитя това, в което вярвам“, каза холандецът.

След като Хаасе напусна, той бе последван от бившия треньор на Григор Димитров и настоящ наставник на Стан Вавринка – Дани Валверду. Венецуелецът изпълняваше ролята на единствения представител на треньорите в съвета.  „Искам да ви информирам, че се оттеглих от Съвета на играчите на ATP. Много съм горд, че представлявах всички треньори по най-добрия възможен начин, по който можех. Въпреки това реших да приключа своето участие. Пожелавам на съвета всичко най-добро в бъдеще“, написа Валверду в „Twitter“.

Последва оттеглянето на Джейми Мъри, а след това дойде и решението на Сергий Стаховски. „В светлината на последните събития, не вярвам, че моето представителство в Съвета на играчите влияе на бъдещето на Тура“, каза 33-годишният украинец. „Проблемите, които ще излязат наяве, напълно дискредитират нашата структура и свободна воля, с която изпълняваме задълженията си да представляваме тенисистите. Тъжно е, че личната изгода и вендета са в основата на това голямо разединение в Съвета на играчите.“

„Да представям състезателите, беше едно от най-важните и трудни предизвикателства, с които съм се захващал. Последните шест месеца обаче бяха много трудни и бе разочароващо да видя в каква посока сме поели. Затова се оттеглям от позицията си в съвета“, каза Стаховски.

Президентът на Съвета на играчите – Новак Джокович, разкри, че също е имал планове да напусне. Той постави под съмнение структурата на управленското тяло на мъжкия тенис, както и ефективността на работата му, а също така разкри вероятната причина, поради която четиримата представители се оттеглиха. „Аз също обмислях дали да напусна. Мисля, че моят екип иска да се оттегля, честно казано. Очевидно е“, разкри Джокович. „Смятам, че тази система, тази структура продължава да ни разочарова.“

Въпреки всичко световният №1 чувства отговорност и ще продължи да изпълнява ролята си. „Чувствам нещо вътре в себе си, което ми казва, че трябва да остана, защото мисля, че в момента сме част от голяма преходна фаза в тениса. За тази група е важно в нея да има топ играч, тъй като тази структура – 10-членният Съвет на играчите, защитава интересите на над сто състезатели по света.“

Сърбинът поздрави напусналите членове за свършената работа и каза, че изтичането на информация от срещите на съвета е бил най-големият проблем. „Смятам, че една от причините е изтичането на информация. Това се случваше толкова често в последните девет-десет месеца. Имахме може би четири или пет теми от буквално всяка една проведена среща, които излязоха извън залата“, каза Джокович. „Очевидно има някой, който изнася информация „от кухнята“. Не знам кой е той. Може би никога няма да разберем. Но е разочароващо за много играчи, защото те не се чувстват комфортно. Това беше причината, поради която Робин реши да се оттегли, а също и много други“, призна сърбинът.

Джокович обаче е убеден в бъдещето на Съвета на играчите и остава в него, макар да сподели, че работата там влияе върху програмата му и понякога върху представянето му на корта.

TennisKafe