Органът за защита на личните данни в Италия наложи глоба от €1 милион на Facebook. Причината е неправилно боравене с лични данни на потребители във връзка със скандала около „Cambridge Analytica”.

Играта „Thisisyourdigitallife“ във Facebook е довела до директно компрометиране на личните данни на 57 италианци. Изтичането на информация за свързани с тях потребители води до засягането на над 214 000 профила в страната. Ако Facebook не обжалва и това не доведе до намаляване размера на глобата, те ще платят по ~€4.68 за всеки засегнат потребител.

На фона на приходите на корпорацията, това е минимална сума. Фейсбук прави десетки милиарди на година. Другото е, че парите от тези наложени глоби не отиват при засегнатите потребители, а в държавните хазни. Целта е да се накара компанията да преосмисли поведението си. В случая с глобата на Италия обаче, говорим за пари, които няма да покрият дори заплатите на група стажанти във FB за някакъв дълъг период от време. Това няма как само по себе си да предизвика нужната реакция.

Интересното е, че има и много по-малки глоби, които са наложени на водената от Марк Зукърбърг компания. През април месец, Русия налага невероятната глоба от $50 долара. Причината е, че от социалната мрежа не са съхранили данните на потребител според наредбите на Федерацията.

По-значителна глоба може да бъде наложена от Федералната търговска комисия на САЩ, която разследва Фейсбук за нарушения в духа на тези, за които Италия налага глобата сега.