Днес в 14:18 местно време в Далечния изток е регистриран трус с магнитуд 6.4 по оценки на Европейския център и на Геоложки проучвания-САЩ. Епицентърът е в акваторията между Берингово море и Тихия океан, между земите на Беринговия остров – Алеутски район на Камчатския край и част от Командорските острови – и полуостров Камчатка. Сеизмичното огнище е от плитките по тези места – около 10 км под океанското равнище. По предварителни данни, пострадали и разрушения няма. Не е обявено предупреждение за цунами. Според специалисти от далекоизточната сеизмична станция “Петропавловск”, селището Уст-Камчатск е на 110 км от епицентъра и трусът е усетен с интензивност от IV степен по 12-степенната скáла (усещане от повечето жители).
Днешното земетресение е дублет с трус с магнитуд 6.3, станал около 7 чáса по-рано на същото място. За вечерния (снощи в 21:05 местно време), пръв силен, трус от дублета камчатският филиал на Геофизичната служба на РАН съобщава, че интензивността на въздействие в административния център на района Уст-Камчатск, разположен на около 120 км от епицентъра, е от V-VI степен (силно раздвижване на полюлеи и мебели; много жители напускат домовете си), а в село Николское на Беринговия остров, на около 150 км от епицентъра, – от IV степен. Веднага е започнат оглед на жилищни и социални обекти за установяване на по-съществени повреди. Такива са малко вероятни, тъй като в камчатския регион строителството се извършва, като се спазват противоземетръсни правила. Уязвими от сеизмично въздействие са някои по-стари жилищни домове – паянтови или тухлени на кал.
Селищата на полуострова не са застрашени от щети, поради отдалечеността от огнището на станалите силни земетресения – Ключи е на около 200 км, Петропавловск-Камчатски и Елизово – на 500 км, а Вилючинск – на повече от 500 км от източника на сеизмична енергия.
Двете силни земетресения, по всяка вероятност, са афтершокове на мощно земетресение с магнитуд 7.4, станало на 20-21 декември 2018 година. В същото пространство оттогава до днес често се регистрират земетресения – активността не е прекратена. Освен двойката силни земетресения, за последното денонощие са станали още десетина с магнитуд между 4 и 5. Земетръсната активност е по най-северната част на Курило-Камчатската дъга, простираща се от района на о-в Хокайдо, Япония, през Курилските острови до пресечката с Алеутската дъга при Командорските острови. Тя бележи регион, в който тихоокеанската плоча потъва в мантията под охотската микроплоча, едно регионално подразделение на по-голямата плоча на Северна Америка. В северните участъци на арката Тихоокеанската плоча се придвижва към северозапад спрямо Северо-американската плоча със скорост около 8 см/год. Това бързо относително придвижване благоприятства появата на земетресения.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)