Москва. На 21 юни президентът на САЩ отмени, както той съобщи сам, авиоудар по Иран. Вероятно бе счетено, че подобна мярка ще даде малко, а същевременно ще изостри напрежението и ще повиши цената на петрола. Съединените щати имат дългосрочен план. Вашингтон се подготвя да въведе следващия пакет от санкции срещу газовия сектор, пише руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
Санкциите на САЩ, разбира се, са насочени срещу цялата иранска икономика, но са "наострени", така да се каже, срещу основната индустрия, енергетиката. Според портала Oilprice (OP) целта на санкциите в тази посока е да се намали износът на ирански енергийни ресурси до 14 млрд. dолара. Вашингтон смята, че с доходи от енергийни източници, които не надвишават 14 милиарда долара годишно, в Иран трябва да настъпи въстание на хората, от една страна, което ще доведе до дългоочаквана (за американците) промяна на режима, а от друга, няма да има хуманитарна криза, която по имиджови причини изобщо не е нужна на Америка.
Финансовото положение на Ислямска република Иран бързо се влошава, тъй като около 40% от бюджета се пада на петрола. Бюджетът за тази година беше изчислен при условие, че на ден ще бъдат изнасяни по около 1,54 милиона барела петрол и газов кондензат, на 54,1 долара за барел, но сега двете условия не са осъществими. През май износът на ирански петрол не надвишава 400 хил. бар / ден, което е наполовина по-малко от април и 6 пъти по-малко от април 2018 г. (2,5 млн. бар / ден).
Във връзка със санкциите, Техеран трябва да продава петрол с големи отстъпки, достигащи до 22-25% от официалната цена. Като се вземе предвид цената на нефта, изпратен например в Китай, който беше най-големият купувач на ирански петрол, цената е само около 30 долара за барел.
Преди въвеждането на тежки санкции срещу иранската петролна индустрия през ноември миналата година и отмяната на разрешителни за закупуване на ирански петрол за осем страни през май тази година, петролът и газовия кондензат донесасяха в бюджета най-малко 30 млрд. долара годишно. 24 милиарда от тях отиваха за оперативни разходи на правителството, а останалите шест милиарда отиваха в Националния фонд за развитие.
Само преди няколко дни Съединените щати значително затегнаха прилагането на санкциите. Министерството на финансите на САЩ забрани на компаниите да търгуват с най-голямата нефтохимическа компания на Иран - компанията за петролни индустрии в Персийския залив, като обясни, че тя е свързана с Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), въпреки че всички в Иран са свързани със „стражите“, както и с 39-те им дъщерни организации. Това означава началото на нов петрохимичен етап в санкционната война с Иран.
Следващата линия във Вашингтон е обявяването на санкции срещу иранския газов сектор. С тези санкции обаче може да има опасност от факта, че те могат да влошат и без това лошите отношения с Европейския съюз и особено с Германия. В момента Европа търси нови доставчици на газ, които биха могли да доставят суровината на по-ниска цена от американците.
Най-вероятният такъв доставчик, разбира се, е Русия. Затова никой не е изненадан от гнева, с който САЩ се борят срещу газопровода „Северен поток 2“, който значително ще увеличи обема на евтиния руски газ, вливащ се в Европа през Германия. Сравнението очевидно не е в полза на американския втечнен газ: втечненият природен газ струва между 6 и 7,5 долара за милион британски термални единици, а руският газ струва между 3,5 и 4 долара.
Между другото, като обяви санкции срещу иранския газ, Вашингтон ще наруши обещанието, дадено на Берлин. Неотдавна Америка обеща, че ако ЕС спре да купува ирански петрол, САЩ няма да налагат санкции на иранските производители на газ.
Във връзка с всички горепосочени причини Вашингтон е много внимателен Иран да не получи допълнителни няколко милиарда долара от някъде. Наскоро в медиите попадна секретно писмо от Сийгъл Манделкер, помощник-секретар на Министерството на финансите за борба с тероризма и финансовото разузнаване, което прозрачно намеква за възможни санкции срещу финансовия механизъм на Европа за заобикаляне американските санкции INSTEX.
Във Вашингтон се опасяват силно, че някаква част от дължимите много милиарди долари от Китай и други азиатски страни на Иран по някакъв начин ще попаднат при персите чрез този механизъм. И тези страхове, счита OP, са напълно оправдани.
Източникът на портала вярва, че ако САЩ изпълнят заплахата си и намалят доходите на иранския бюджет от продажбата на енергия до 14 млрд. долара, Иран ще трябва да вземе много важно и отговорно решение ... Какво именно, той мълчи.

Превод и редакция: Иван Христов