С вкарването на информационните технологии като профилиращ предмет музикантите и художниците ще учат компютърен нотопис, електронни инструменти, графичен дизайн…

97 кандидат-гимназисти се конкурират за 52-те места в паралелките с профил „Изкуства“ – „Изобразително изкуство” и „Музика” на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. „Кирил и Методий“ – Благоевград.

Както е известно, двете паралелките след 7 клас, обучаващи художници, певци и инструменталисти, са единствени за цяла Югозападна България. По този повод от училището разясниха, че сред кандидатите има завършващи основно образование от цялата област Благоевград, както и немалко деца от област Кюстендил.

„През последните години се наблюдава все по-голям интерес към паралелките с профил „Изкуства“. Това се дължи на факта, че в Югозападна България няма други такива паралелки. Освен това е показател за предлаганото качество на образование и възможността, която даваме на учениците да се изявяват непрекъснато“, коментира главният учител по музика на НХГ Любима Манолова.

В края на миналата седмица се проведе изпитът за проверка на способностите по изобразително изкуство, за който заявленията бяха 54. В началото на тази седмица пък се състоя проверката на способностите по музика, като кандидатите бяха 43-ма. Индивидуално и по график кандидат-гимназистите се явяваха пред 5-членна изпитна комисия с председател Л. Манолова, за да представят своите музикални способности в два компонента. След разсекретяването на изпитните материали първа пред изпитващите застана Джулия Михайлова, седмокласничка в VII СУ. Тя се представи с английска и руска песен и обясни, че се занимава с музика от 2 години и иска да учи поп и джаз пеене. След нея се яви и Петя Данова от IV ОУ, която изпълни народни песни.

Наред с певците не липсваха и инструменталисти. Сред тях бе Виктория Димитрова от СУИЧЕ. Тя дойде на изпита с тарамбука, за да покаже пред комисията как свири. През това време в двора на гимназията часа за прослушването си чакаше Дарина Дамянова от Сандански. Самата тя започва да се занимава с народно пеене на 7 годинки и е гордост за училището си – II ОУ „Христо Смирненски“, и за града си. През годините завоюва множество награди и призови места във фестивали и конкурси – като „Малешево пее и танцува”, „Орфееви таланти“ – гр. Пловдив „Пауталия“ – гр. Кюстендил, „Орфеево изворче“ – Стара Загора… Била е солистка в песента „Добре дошли в Сандански, приятели“, която е и химн на „Пирин фолк“. Носител е на специалната награда на кмета на община Сандански в първото издание на „Детски Пирин фолк“ в дует със сестра си. 

„Искам да уча народно пеене в НХГ. Това е първото и единственото ми желание. Не мисля да кандидатствам в друго училище”, каза Дарина. Майка й пък сподели, че по-голямата сестра на Дарина също е ученичка в музикалната паралелка и се надява и по-малката й дъщеря да бъде приета.

Обявяването на резултатите от изпитите за проверка на способностите е до 27.06., а получаването на служебните бележки е до 02.07.

Във връзка с новите изисквания за преструктурирането на приема след 7 клас към т.нар. STEM профили – софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, НХГ преобразува една от 2-те си хуманитарни паралелки в профил „Предприемачески“ с интензивно изучаване на немски език и задължителни профилиращи предмети – предприемачество и ИТ.

Новото е и че в двете паралелки по „Изкуства“ с интензивно изучаване на английски език също са вкарани информационните технологии и те наред с музиката/изобразителното изкуство стават втори профилиращ предмет. Така освен индивидуалното изучаване на класически и народни инструменти, поп, джаз и народно пеене учениците ще учат компютърен нотопис и електронни инструменти. Художниците пък ще усвояват графичен, уеб, интериорен и моден дизайн, компютърна графика и др. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА


  • Дарина Дамянова с майка си, докато чакат за прослушването й