Община Царево отново ще глобява за палатка на плажа. Това решиха общинските съветници. Предвидената глоба може да достигне 5 хиляди лева, съобщава btv.

Коментарът на кметът на общината е, че дългогодишната практика е наложила изработването на тази наредба за къмпингуването.

"Ние създаваме регламент и правила, по които да се действа. Ако вие сте собственик на имот и видите опънати 100 палатки, как ще реагирате ежедневно в община Царево се сблъскваме с този проблем", обясни Даниел Скулиев – председател на Общинския съвет в Царево.

Наредбата нарушава конституцията и два закона, отбеляза Дончо Бораджиев, адвокат на сдружение "Корал", което оспорва наредбата в съда.

"Грижата на добър стопанин е на собственика на имота, не на общината. Общественото обсъждане беше саботирано, не бяхме допуснати до изслушване в общинския съвет", посочи още Бораджиев.  

Според него общината иззема функцията на държавата и започва да издава наредби, които са в противоречие със законите.

Йордан Ибришимов от Българското кемпер общество посочи, че на практика няма алтернатива за алтернативен туризъм. Настояваме за тотално преосмисляне на държавната стратегия за туризма, защото това е туризъм с много висока принадена стойност, каза Ибришимов.