Вашингтон. САЩ възнамеряват да постигнат договорка за мир в Афганистан с талибаните до 1 септември, съобщи във вторник на пресконференция в Кабул след края на преговорите с местното ръководство държавният секретар Майк Помпео, като стенограмата от изказването му бе разпространена от пресслужбата на Държавния департамент, предава ТАСС.
„Първо, надявам се да имаме договорка за мир до 1 септември“, заяви първият дипломат на Вашингтон. По неговите думи, страните „са почти готови да завършат работата над проекта на текста, излагащ задължението на талибаните по присъединяването им към съгражданите афганци, за да се гарантира, че страната никога повече няма да стане убежище за терористи“.
„В светлината на този прогрес ние започнахме да обсъждаме чуждестранното военно присъствие, което сега, както и по-рано, зависи от конкретни условия. Дадохме ясно да се разбере на талибаните, че сме готови да изтеглим армията си. Въпреки това искам да кажа ясно, че все още не сме съгласували графика“, подчерта Помпео.

Превод и редакция: Иван Христов