Лондон. Борис Джонсън предизвика съперника си Джереми Хънт да обещае, че Великобритания ще излезе от ЕС на 31 октомври, пише британското издание London Evening Standard.
В писмо до външния министър, фаворитът за наследник на Тереза Мей начело на Консервативната партия и премиерския пост попита: „Ще се присъединиш ли към мен в обещането за напускане на 31 октомври при всички обстоятелства?“
Това се случва, след като Джонсън призова хората да са „малко по-позитивни“ относно възможностите за Великобритания след Брекзит.
Джонсън написа: „Минаха три години, откакто британците гласуваха за излизане от ЕС в едно от най-големите демократични упражнения, които тази страна е виждала. Но, за съжаление, оттогава отстъпихме и не успяхме да изпълним тази голяма инструкция от британците.
„Ние не успяхме да изкараме Великобритания от ЕС на 29 март 2019 година – въпреки безбройните обещания да го направим – и можем да видим ужасното въздействие, което това има върху вярата в демокрацията. Централният въпрос в този конкурс за лидерство е дали следващият премиер ще се съгласи да спази резултата от референдума и ще се ангажира с излизане от ЕС на 31 октомври“, написа бившият кмет на Лондон.
Ако не, избирателите заслужават да знаят какъв алтернативен срок ще определите. Какво бихте счели за приемливо забавяне? Ще бъде ли края на тази година, или ще разширите членството ни в ЕС до 2020 г.? В какъв момент ще решите, че е достатъчно?“ – продължи Джонсън.
Той публикува писмото в туит, в който се казва: "Ако стана премиер, ще напуснем ЕС на 31 октомври, със сделката или без сделка. Днес попитах @ Jeremy-Hunt дали ще се ангажира за тази дата, без значение какво ще се случи. Трябва да спазим обещанията си към британците и да реализираме Брекзит – без ако, без но и без втори референдум“.

Превод и редакция: Иван Христов