Белград. Бившият посланик на САЩ в Македония Филип Рийкър може да бъде назначен като главен преговарящ от страна на САЩ за диалога между Сърбия и Косово, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Danas.
Очаква се, че ролята на главния преговарящ от името на САЩ в продължаването на преговорите за Косово ще бъде поета от опитен дипломат, какъвто е помощник държавния секретар за Европа и Евразия.
Изборът му като главен преговарящ трябва да бъде одобрен от Държавния департамент, американския държавен секретар Майк Помпео и Съвета за национална сигурност, където Джон Болтън има ключовата дума, казват неофициални американски дипломати, коментирайки ролята на Америка в следващия етап от диалога между Белград и Прищина.
Според източници на изданието администрацията на САЩ "понастоящем е заета с криза, която е в сърцето на световната общественост, и това е тази между Америка и Иран".Президентът Доналд Трамп официално стартира кампания за изборите през следващата година, така че Косово ще трябва да почака до приключването им.

Превод и редакция: Тереза Герова