В албанската столица Тирана строителните площадки са често срещана гледка. Строителният бум е добре дошъл за предприемачите, но има и своята тъмна страна. Защото тук нищо не се случва без подкуп.

Хайредин Фратари е един от най-успелите предприемачи в Албания. През 2006 г. името му се прочу извън строителния бизнес, защото той обвини градските власти, че са му искали подкуп.

"Нужно ми бе сторително разрешение за един парцел с многоетажна сграда. Изведнъж се появи човек, който ми искаше пари. Аз му казах "Ще ти дам 1 млн. евро, но първо да взема разрешителното", защото знам, че дам ли парите няма да видя никакво разрешително", обяснява Фратари пред DW.

По такава схема до 90% от печалбите от строителството потъват в джоба на администрацията.

От корупцията във всички сфери губят и големите, и малките предприятия.

Близо 90 000 малки фирми са фалирали в близките години, защото не могат да си позволят да дават подкупи, а няма кой да ги защитава от наглите искания. Същевременно няма и наказани чиновници, които съвсем официално си искат подкупи.

Министърът на правосъдието на страната е съгласна, че корупцията е проблем за страната. Тя се надява, че правосъдната реформа, която е част от изискванията за членство в ЕС дава своите резултати.

"Корупцията е проблем не само за Албания, това е предизвикателство и в страните от ЕС. Ние постигнахме известен напредък, макар и недостатъчен, защото корупцията не е нещо, което лесно можеш да изкорениш", твърди Етилда Гьонай.