Западна Европа се готви за предстоящото горещо време, като синоптиците прогнозират, че живакът ще покаже 40 градуса. На фона на жегата, с която в Западна и Централна Европа не са свикнали, във Франция две жени протестират за правото си да се къпят в басейните с буркини.

Много градове във Франция забраниха буркините като облекло за плажа или басейна. Според мнозина във Франция буркините са символ на политическа ислямизация и са несъвместими със светския характер на държавата.

Подобно правило прилага и басейнът Жан Брон в Гренобъл, което не се хареса на много от живеещите там.

Операция Буркини

"Операция Буркини" стартира преди месец, когато членове на групата "Граждански алианс за Гренобъл" решават да защитават правата на мюсюлманките.

Две мюсюлманки посетили басейна - скрили почти цялото си тяло, с изключение на ръцете, краката и лицето. Спасителите им казали, че подобно плажно облекло не се допуска.

Въпреки това двете жени влезли в басейна и останали там за час, докато околните ги поздравяват.

Désobéissance civique des musulmanes grenobloises pour des piscines publiques qui respectent la liberté de conscience. @_Pourquoi @EricPiolle #burkini #islamoféminisme pic.twitter.com/nyAvjsryKK

— AllianceCitoyenne (@alliancecitoyen) June 23, 2019

Акцията им не остава незабелязана и не след дълго се появява полицията. Двете жени са глобени €35 за нарушаване на правилата.

Пред BBC двете жени - Хасиба и Латифа, настояват, че трябва да имат същите права като останалите граждани.

"Имаме мечта: Да се забавляваме в обществените басейни като всички останали, да придружаваме децата си, когато искат да плуват в горещото лято тук, в Гренобъл", казват двете.

Хасиба и Латифа обясняват, че искат да се борят срещу дискриминационните политики във Франция. За тях забраната на буркините нарушава гражданските им права.

Във Facebook "Граждански алианс за Гренобъл" обяснява, че акцията им е част от кампания, стартирала през май 2018 г., с петиция, подписана от повече от 600 мюсюлманки, които искат от кмета Ерил Поале да промени правилата.

В отговор на акцията Матийо Шамуси от френската дясноцентристка партия "Репуликанци" заявява, че политическият ислям се движи стъпка по стъпка към страната.