Основната мисия STP-2 на SpaceX по извеждането на три различни орбити на 24 държавни и частни сателита с обща маса 3700 килограма успешно продължава. Двигателят на втората степен за пореден път бе задействан, за да бъдат изведени останалите сателити на предварително зададените орбити. Освен това, космическата компания на Илън Мъск приземи двата странични бустера, които вече бяха използвани през месец април тази година. Но централният ускорител не успя да се приземи точно върху морската платформа и навярно няма да може да се използва отново.

Но сега излезе информация, че SpaceX най-после е успяла да улови в океана половината от термичния щит на ракетата с помощта на голяма мрежа, поставена на специален кораб. Както обикновено, Илън Мъск съобщи това в своя Twitter акаунт.

Ms. Tree caught the Falcon fairing!!

— Elon Musk (@elonmusk) June 25, 2019

Производството на термичния щит струва около $6 милиона или около 10% от цената на ракетата. Мъск възнамерява освен бустерите, повторно да използва и термичния щит. Към днешен ден изстрелването на ракетата Falcon 9 струва около $50 милиона. Целта на Мъск е SpaceX да започне многократно да използва първата и втората степен плюс термичния щит. Сега се провеждат изпитанията и настройките на технологиите за успешно приземяване на тези три основни компонента. При успех, цената на изстрелването на една ракета може да намалее цели 100 пъти.

???? THEY ???? CAUGHT ???? THE ???? FAIRING ????

1.5 years, 3 sets of arms, 4 nets, countless drop-tests and trials, 2 oceans, 1 rename, 5 failed attempts. SpaceX finally nailed it.

Wow. Just… wow. pic.twitter.com/wEwUuARMeB

— SpaceXFleet Updates (@SpaceXFleet) June 25, 2019

Мисията STP-2 е много важна за SpaceX. Това е първият път, когато Falcon Heavy извежда в космоса военно оборудване. При това, с вече използвани бустери за по-ниска цена. По този начин Мъск може да намали цената на извеждането на военна техника в орбита и може да започне да получава военни поръчки.