София. По повод 110-годишнина от рождението на Димитър Димов организираме изложба в Националната библиотека. Това каза главният уредник в къщата музей „Димитър Димов“ д-р Милена Катошева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 110 години от рождението на писателя Димитър Димов. „Младите хора се интересуват първо от това да прочетат романа „Тютюн“, който задължително се изучава по литература в 12 клас. Доколкото знам от следващата учебна година ще се изучава в 10 клас. Интересът към личността и къщата музей на Димитър Димов се появява в момента, в който романът започва да се изучава“, заяви д-р Катошева. Тя посочи, че интересът към писателя е провокиран от една страна от четенето на „Тютюн“, а от друга – от преподавателите от български език и литература в съответното училище.
„Идват много млади хора, които не са част от организирано посещение. Идват и групи ученици от столични училища. Тази година имахме посетители и от Благоевград, миналата година имахме и от Шумен и Плевен. Интерес има, защото учениците харесват романа „Тютюн“ и го четат, но другите романи на Димов не са включени в програмата“, обясни д-р Катошева.
Тя подчерта, че през цялата година има планирани различни мероприятия по повод 110-ата годишнина от рождението на Димитър Димов. „Основното предстои през тази седмица – в четвъртък, 27 юни, когато в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита изложба за Димитър Димов, която музеят подготви специално за 110-годишнината - „Димитър Димов в писма и спомени“. Така че който има възможност, може да заповяда от 11.00 часа на откриването или да разгледа изложбата до 7 юли“, заяви д-р Катошева.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”