Киев. Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски сподели разочарованието си от решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което отвори пътя за връщането на руската делегация в организацията, съобщава киевското електронно издание „Европейская правда“.
„Разочарован съм от решението на ПАСЕ да одобри без ограничение правомощията на делегацията на Руската федерация", написа Зеленски в социалната мрежа „Фейсбук“.
Той припомни, че лично е обсъдил този въпрос с френския си колега Еманюел Макрон и канцлера на ФРГ и се е опитал да ги убеди, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно, само след като Москва изпълни основните изисквания на ПАСЕ.
„Жалко е, че нашите европейски партньори не ни послушаха и не действаха по различен начин. Благодарен съм на украинската парламентарна делегация и приятелски настроените към нас национални делегации, които смело се бориха до края", пише още украинският президент.
Той изрази надежда, че по въпроса за защита на демократичните ценности „никой не е имал предвид материални ценности".
„И аз също искам да видя как поддръжниците на завръщането на руската делегация в Асамблеята - организация, която защитава върховенството на закона в Европа в продължение на 70 години - ще защитава и иска още едно завръщане – на заловените украински моряци. Именно днес, 25 юни, изтича срокът за изпълнение на съответната заповед на Международния трибунал за морско право. Очакваме с нетърпение как декларираните разпоредби за върховенството на закона се прилагат в реалния живот”, се казва в изявлението.
По-рано ПАСЕ прие резолюция относно промяната на механизма за санкции, в която тя покани Русия да се върне на работа в Асамблеята, без да ограничава правото й глас. Впоследствие това бе оспорено. Окончателното решение ще бъде взето в сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова