Свищов. Летни занимания за деца организират и през тази година служителите на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов. Записванията стават в деня на самото посещение, а инициативата стартира в началото на юли и ще продължи през целия месец. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Дария Първанова, библиотекар в културната институция. Тя уточни, че се предвиждат спортни игри под надслов „Бързи, смели, сръчни“, както и разходка до комплекс „Свищов“. „Идеята е да се наблегне повече върху активността на децата и младежите, тъй като знаете, че проблемът със затлъстяването, който е доста сериозен, набира скорост в последните години. Ще се осъществим и културни събития като рисуване в Светиниколовското училище, тихи игри като „Не се сърди човече“, федербал, футбол и други. Децата ще могат да се насладят на кино, да посетят музея „Алеко Константинов“ и Етнографския музей, и да се научат на свищовско хоро на сцената на читалището“, поясни още Дария Първанова.
По повод 65-годишнината на школата по изкуствата при ПБНЧ ще има и концерт на преподаватели с различни инструменти, за да се запознаят децата с музиката.
В инициативите могат да се включат всички малчугани и младежи до 18-годишна възраст, като тези под 6 трябва да са с придружител. Входната такса е 2 лв. Началото на инициативата ще е на 2 юли.
Луиза ТРАНЧЕВА