След инсталирането на големия ъпдейт Windows 10 May 2019 Update, някои Surface Book 2 устройства спират да работят, а ако работят, има сривове в работата на приложенията.

Обновяването Windows 10 May 2019 Update (версия 1903) води до спонтанно изключване на видеокартите в някои лаптопи Microsoft Surface Book 2 дори и при инсталирането на най-новите драйвери за графичните карти.

Голям брой подобни съобщения се натрупаха във форума Reddit и в техническите центрове на Microsoft. По всичко личи, че проблемът засяга единствено устройствата Surface Book 2 с видеокарти NVIDIA GeForce GTX 1060. Много потребители се оплакаха, че след инсталирането на Windows 10 May 2019 Update работата на техните устройства тотално се срива.

Проблемът се решава след връщане към предишното голямо обновяване Windows 10 October 2018 Update версия (1809).

Microsoft заяви, че знае за проблема и вече е блокирал инсталирането на Windows 10 1903 на тези устройства. Потребителите започнаха да виждат съобщения, че тяхната операционна система засега не е готова за инсталирането на най-новата версия на Windows 10. Ъпдейтът ще започне отново да се разпространява след като Microsoft отстрани проблема. Но решението закъснява доста, понеже първите съобщения за срив в работата на операционната система се появиха в Reddit преди повече от една седмица.

Да напомним, че в обновяването Windows 10 May 2019 Update софтуерният гигант добави ново съобщение за потребителите, компютърните системи на които не могат да се обновят до Windows 10 (1903) поради несъвместиност.