Общинският съветник Виолета Илиева: Държавна политика е професионалното образование да минава към общините

Виолета Илиева е категорична, че Общината ще бъде най-добрият стопапин на емблематичното за града морско училище
Тема в развитие
Общинският съветник Виолета Илиева: Държавна политика е професионалното образование да минава към общинитеОбщинският съвет в Бургас даде зелена светлина за придобиването на Морското училищеОбединените усилия на Община Бургас и държавата ще помогнат за възвръщане авторитета на Морското училищеДържавата съгласна да прехвърли Морското училище на Община БургасОбщина Бургас ще извади от калта Морското училище. Поиска собствеността му, за да гарантира неговото развитие
Бургаски старши капитан далечно плаване обяви: Форматът на Морското училище е изчерпан, нужна е сериозна промяна
виж още
скрий


Всички могат да видят как материалната база на другите гимназии, които бяха предоставени от държавата на общината, се промени, подчерта общинският съветник от ГЕРБ

Бъдещето на Професионалната гимназия по морско корабоплаване „Свети Никола“ е много добро и интересът към емблематичното училище ще се възвърне, категорична е Виолета Илиева, общински съветник от ГЕРБ и директор на РУ на МОН в Бургас.

Илиева взе дейно участие в дебата по една от горещите точки на днешната общинска сесия. Припомняме, че ОбС даде зелена светлина на Община Бургас да поиска собствеността на училището.(ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Министърът на образованието Красимир Вълчев вече каза пред Флагман.бг, че подкрепя идеята и няма да прави спънки, защото е убеден, че това е най-правилният подход.

Политиката на държавата в последните години е професионалното образование да се прехвърля към общините, защото експертите на място могат да преценят какви реформи трябва да направят в училището и как да се подобри обучението в него, подчерта Виолета Илиева.

Тя припомни, че в последните няколко години всички професионални гимназии, които бяха прехвърлени за стопанисване на Общината, се развиват изключително добре.

„Всички могат да видят как материалната база на тези училища се подобри, по какъв начин се промениха програмите, как станаха по-атрактивни за учениците. Припомнете си какво се случи с Търговската гимназия, която бе преобразена, ПГСАГ „Кольо Фичето“, ПГ по туризъм „Асен Златаров“, ПГ по електроника и електротехника, а най-пресният пример е Гимназията по автотранспорт, която стана общинска и се изгради нова сграда, въведоха се нови паралелки и сега предизвиква изключителен интерес. Само преди две години бяха на критичния минимум“, припомни общинският съветник от ГЕРБ.

 

Морското училище през годините претърпя застой, поради несъответствие на материалната база с дисциплините, които се изучават. По тази причина броят на паралелките, които бяха между 4 и 5 паднаха до 1 паралелка на година.

Специалистите потърсиха изход от това положение и се стигна до варианта Общината до поиска собствеността на училището.

Първата крачка след придобиването на собствеността ще е пълна промяна на учебния план, съобразяването му с нуждите на бизнеса, както и синхронизиране с обучението с Висшето военноморско училище „Никола Й.Вапцапов“.

По думите на Виолета Илиева до месец школото ще бъде прехвърлено на Общината, а администрацията ще търси европейски средства, за да започне мащабната реконструкция на сградата, връщането на качествените специалисти в гимназията, както и подобряване на учебните планове.

Илиева определи твърденията за тежкото финансово състояние за „спекулативни“. „Финансовата дисциплина на образователните институции, които са подчинение на МОН са под изключителен контрол“, допълни Илиева.


В категории: Просвета