Анкара. Държавният глава на Турция Таийп Ердоган потвърди, че доставките на зенитнО-ракетните системи С-400, закупени от Руската федерация, ще започнат през юли тази година. Съответното той потвърди пред парламента в Анкара, предава TACC.
„Започваме да приемаме С-400 от следващия месец. Купуването на системите е в областта на нашите суверенни права, така че няма да се откажем от този въпрос", подчерта турският президент.
Първите доклади от преговорите на Руската федерация и Турция относно доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 г. Фактът на сключване на договора бе потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви по-рано, че разполагането на С-400 може да започне през октомври 2019 година. Сергей Чемезов, генерален директор на държавната корпорация „Ростек", съобщи през декември 2017 г., че цената на доставката на системите С-400 в Анкара е 2,5 милиарда долара.
САЩ активно се опитват да попречат на Турция да финализира сделката. По-рано Вашингтон предупреди Анкара, че в случай на придобиване на тези оръжейни системи САЩ могат да откажат на Турция доставките на изтребителите F-35.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова