Интернет гигантът се оказа в центъра на голям политически скандал: вицепрезидентът на корпорацията по „Етични иновации“ е заявила в личен разговор, че Google може да предотврати нова „ситуация Тръмп“ при президентските избори през 2020 година. Това може да бъде една от причините интернет гигантът да не бъде разделян на отделни компании.

Политическият скандал с Google става на фона на подготовката на мащабно антимонополно разследване на корпорацията и едва ли може да бъде подбран по-лош момент за публикуването на откровения разговор на вицепрезидента на Google Джен Дженаи (Jen Gennai). Това е видео на личен разговор на Дженаи, в което вицепрезидентът разказва, какви мерки би предприела за смяната на администрацията в Белия дом. Видеото бе публикувано от сайта Project Veritas, който сега твърди, че е единственият сайт, разполагащ с този материал. Клипът бързо бе премахнат от YouTube, който се контролира от Google.

Дженаи твърди, че малките компании нямат достатъчно ресурси, за да се избегне ситуацията от 2016 година – тоест, от идването на власт на Доналд Тръмп, който неочаквано стана фаворит сред кандидатите за президент на САЩ. Тръмп бързо изпревари Хилъри Клинтън, която искаше да стане първият жена президент на САЩ.

Според Дженаи, в избирателната кампания решаваща роля са изиграли обилието на положителни новини за Доналд Тръмп по време на кампанията.

Но Дженаи казва в клипа нещо много интересно. Оказа се, че за да се избегне „ситуацията Тръмп“ през следващата година, Google разработва специален изкуствен интелект, който ще манипулира новините с цел да създаде една „по-обективна ситуация“.

Журналистите веднага заявиха, че Google променя резултатите на своята интернет търсачка, за да се намесва в хода на политическите процеси.

Дженаи потвърди, че видеото е истинско. Тя просто каза, че са я записали по време на частен разговор, при който не е била длъжна да подбира изразите си, а записът не е трябвало да бъде публикуван, понеже е личен.