София. Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми. Това каза на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Въвеждането на тол системата е един от приоритетите на правителството „Борисов 3“. Срещнахме много трудности с въвеждането на първия компонент – електронната винетка. Надявам се, че това няма да се случи с втория. Създадохме и Национално тол управление“, заяви Нанков. Той посочи, че има назначени 629 служители в управлението. „За тази година е свършен голям обем от работа, имаме оборудвани помещения - стая за контрол, диспечерски пункт, кол центрове и други звена за надеждното функциониране на системата“, обясни зам.-министърът.
Нанков посочи, че от 16 май се извършва техническа експлоатация в „офис“ режим, а от 16 август ще започне реалната експлоатация. „Реалната търговска експлоатация няма да започне преди да изчистим всички проблеми“, обясни той.
По отношение на тол таксите Нанков заяви, че наредбата за цените, тарифите и таксите трябва да бъде лицензирана до 16 август. Той обясни, че за различните пътища ще има различно тарифиране.
Цветилена СИМЕОНОВА