Варна. Нашата цел е да провокираме и да караме хората не просто да ни посетят, а да научат нещо ново. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Варна Тодорка Стоянова, старши експерт вът Военноморски музей-Варна. По думите й музеят се стреми да имплементира новото и интересното в своите проекти. Именно с тази цел директорът на музея д-р Мариана Кръстева е инициирала колаборацията между Военнноморския музей и Дома на хумора и сатирата в Габрово, за да създадат една обща изложба под наслов „Морски карикатури“.
„В контактите си двата музея стигнахме до извода, че е хубаво да я направим юни месец и да е именно в Деня на моряка. Подготовката беше дълга, продължителна. Трябва да кажа, че всички карикатури са поставени в рамки. Колегите от Габрово са се постарали много така, че да изглежда всичко добре и да провокира с различните проблеми, които поставя, да ни накара да се усмихнем, но и да има естетическо въздействие върху всеки, който ще види изложбата“, разказа Тодорка Стоянова. По думите й, авторите провокират с класация за най-голямата риба или лодката, която ще оцелее при всякакви бури, поставят въпроси за избора на корабокрушенеца между бурето с бира и парти с дами.
„Темата за корабокрушението и попадането на самотен остров също присъства в тези карикатури. Отново с един хумористичен поглед. Примерно карикатура, на която са показани корабокрушенци, които се отправят към спасителен остров, който виждат пред себе си, на който има много бира. В същото време не забелязват, че на съседния остров има жени, които също ги очакват. Така, че темите са много различни, но всички те представят един поглед, един хумористичен поглед на темата море, като представата на всеки творец е много специфична, много различна“, даде пример експертът. Тодорка Стоянова допълни, че изложбата ще бъде открита днес и ще бъде в музея до 2 август. Тя посочи, че музеят е подготвил много нови мероприятия и инициативи, които варненци и гостите на града ще могат да видят през лятото.
Бояна АТАНАСОВА