Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи проведе работна вечеря с външния министър на Норвегия Ине Мари Ериксен Сорейде, в рамките на която подчерта, че диалогът за нормализиране на двустранните отношения с Белград трябва да бъде възобновен без условия, предава RTK.
Тачи и първият дипломат на Осло обсъдиха двустранното сътрудничество, подкрепата на Норвегия за Косово, както и мира и стабилността в региона.
„Косово е решено да укрепи мира и стабилността в нашия регион. Възобновяването на диалога е много важно, но това би трябвало да се осъществи без условия“, подчерта държавният глава на най-младата държава на Балканите.
Норвежкият външен министър заяви, че страната й подкрепя мира и стабилността в региона. „Норвегия подкрепя диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", привежда RTK думите й.
Тачи добави, че Косово иска да изясни отношенията си със Сърбия веднъж завинаги и че може да бъде постигнато правно обвързващо споразумение с необходимите международни гаранции, но то изисква повече воля, визия и политически прагматизъм.

Превод и редакция: Тереза Герова