Днес SpaceX осъществява поредното важно изстрелване. В рамките на мисията STP-2 (Space Test Program 2) свръхтежката ракета носител Falcon Heavy трябва да изведе в три различни орбити общо 24 сателита. Договорът за осъществяването на тази мисия бе подписан с министерството на отбраната на САЩ още през 2012 година и е важен за космическата компания на Илън Мъск.

Това е първият път, когато на борда на Falcon Heavy в космоса ще бъде изведено оборудване на ВВС на САЩ. Ясно е, че изстрелването внимателно ще бъде наблюдавано от официалните военни лица. А и Мъск заяви преди няколко дни, че това е една от най-сложните мисии в историята на компанията.

Другият интересен момент е, че при това изстрелване SpaceX използва двата странични бустера на Falcon Heavy, успешно кацнали след извеждането в космоса на комуникационния сателит Arabsat 6A на Саудитска Арабия.

Falcon Heavy on LC-39A pic.twitter.com/FsfFa7bRRK

— Elon Musk (@elonmusk) June 24, 2019

Самата ракета носител е поставена на площадката на комплекса LC-39A и обратното броене вече започна. Стартовият прозорец се отвори в 9:30 часа наше време, но компанията реши още веднъж да провери всичко. Времето изтича в 10:30 часа, а ако нещо не се получи, следващият стартов прозорец започва утре в 6:30 часа наше време.

Директното предаване както обикновено може да се гледа в канала на SpaceX в YouTube и вече започна. На теория всичко трябва да протече по следния начин:

SpaceX възнамерява да приземи двата странични бустера плюс централния ускорител на първата степен. Двата странични бустера трябва да кацнат в зоните LZ-1 и LZ-2 недалече от мястото на изстрелването, а половин минута след тях централният ускорител трябва кацне на морската платформа Of Course I Still Love You. Ще бъдат направени опити да се прибере и термичния щит.