Варна. Военноморският музей във открива изложба с карикатури по повод Деня на моряка. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Тодорка Стоянова, старши експерт в музея. Заглавието на изложбата е „Морски карикатури“ и в нея са подбрани 28 карикатури на 25 автори от общо 18 държави от цял свят, включително Европа и Азия. Карикатурите са предоставени от Музея Дом на хумора и сатирата в Габрово.
„Всички те са изкушени от темата море, като темата е пресъздадена през един хумористичен поглед, като понякога имаме смях през сълзи, понякога дори стигаме до сарказъм. Проблемите, които засягат са много. Проблеми, които засягат не само България, не само Европа, но и цял свят. Един от тези проблеми е опазването на морето, на морската вода, въобще екологичния проблем. Той присъства в много от творбите, както на карикатуристи на Европа, така и на карикатуристи от Индонезия. Освен това има интересни карикатури свързани с морето, почивките, като имаме по-различен начин представено виждането за топло, море и почивка“, разказа Тодорка Стоянова.
По думите й в изложбата присъстват автори от Русия, Сърбия, Украйна, Латвия, Турция, Чехия, Индонезия, България и др. Изложбата „Морски карикатури“ е първото гостуване във Военноморския музей на Музея Дом на хумора и сатирата – Габрово, и може да бъде разгледана до 2 август 2019 г. Откриването на изложбата ще се състои от 11.00 часа. По думите на Тодорка Стоянова, тогава в музея ще бъде открита нова изложба с друга тематика, която да разпали любопитството на варненци.
Бояна АТАНАСОВА