Над 250 души, главно от село Долна Градешница, Кресненско, Благоевград, Сандански и София се събраха на родова среща в някогашното село Горна Градешница. Такова оживление се случва за първи път тук, и то от половин век, тъй като селото е обезлюдено и заличено от списъка на населените места поради земни свлачища с държавен указ от 1969 година.

Идеята и организацията е подета от кмета на село Долна Градешница Стоян Акареев, църковното настоятелство на църква „Св. Георги Победоносец” с председател Благой Стоев и съдействието на общинския кмет Николай Георгиев.

За празничното веселие допринесе и екип с майстор-готвачи Кузман Георгиев и Костадин Танчев, който приготви отличен винен кебап от 4 овни за 700 порции. Курбана освети отец Благой Стоев, който отправи божия благословия към присъстващите.

За миналото на Горна Градешница пък съобщение направи краеведът Борис Костадинов, според когото то е наследник на турското село Градешница, което, от своя страва, пък е наследник на християнското село Градешниче, съществуващо в исторически летопис най-малко от 7 века. Това се потвърждава и от Хрисовула на цар Иван Шишман от 1371 година, с който семейства и имоти на селото са предоставени в дарение на Рилския манастир.

Интересно съобщение направи роденият тук Станислав Димитров, съученик на Людмила Живкова, приятел на Нешка Робева и бивш директор на училището в Темелково. С „История славянобългарска” в ръка той заяви, че под чинара чудо, под чиято еднодекарова сянка се провеждаше празненството, е почивал авторът й Паисий Хилендарски.

БОРИС САНДАНСКИ


  • Екипът, подготвил курбана, с главните майстори в Кресненско Кузман Георгиев и Костадин Танчев



  • Съборяни изпълниха близо еднодекаровото пространство под чадъра на чинара

  • Част от съборяните се настаниха близо до огромния дънер на многовековния чинар

  • Поетът Станислав Димитров, съученик на Людмила Живкова, с „История славянобългарска” в ръка съобщи, че тук е идвал Паисий Хилендарски