Бащата на Майкрософт Бил Гейтс разкри коя е най-големият му провал в ново интервю. Той определи загубата на състезанието срещу Android като “най-голямата грешка, която съм правил някога“. Това разкритие стана на събитие на Village Global. Той засегна темата като част от по-голяма дискусия за изборите, които е правил в Microsoft.

“Знаете ли, в софтуерния свят, особено при платформите, има пазари, на които победителят взима всичко. Най-голямата грешка, която съм правил, е грешният ми подход, който направи, така че Microsoft да не е това, което Android e. Android е стандартната алтернатива на Apple. Това по естествен път трябваше да бъде спечелено от нас. Наистина победителят прибира всичко. Ако имаш половината приложения, 90% от приложенията, ти пак вървиш към провала. Има място само за една операционна система, която не е на Apple. Какво ни струва това? $400 милиарда щяха да са в компанията M, вместо в компанията G.”, разказва той.

Той споделя част от вината със Steve Ballmer, който е изпълнителен директор, когато iOS и Android влизат в надпреварата за мобилните устройства на хората. Когато Балмър е попитан за пускането на iPhone, той се изсмял и казал, че липсата на клавиатура ще накара бизнес потребителите да отхвърлят новото устройство.

Тогава Microsoft е в по-добра позиция, заради своята разработка Windows Mobile. Провалът им се дължи точно на лошия подход към устройства с тъчскрийн. Когато Android вече набира популярност, те все още се борят да предложат операционна система, която да отговори на новите нужди на хората.

Въпреки проблемите, по време на управлението на Satya Nadella се набира някаква инерция

По-отвореният подход към софтуера и развитието на cloud бизнеса помагат за това. От последния доклад за печалбите на корпорацията става ясно, че тя вече надминава пазарна капитализация от $1 трилион.

Според Гейтс, Windows и Office продължават да бъдат много силни активи на M$. Той обаче признава, че лидерското място при мобилните устройства е щяло да направи компанията му водещата, а не една от водещите.