Миналата седмица журналистите на изданието PC Magazine се опитаха да изпратят един смартфон Huawei P30 от британския офис на изданието в американския офис. Но след няколко дни пратката се завърнала с надпис отгоре, който съобщава, че пратката няма да бъде доставена заради американските санкции срещу Huawei. Не е известно по някакви причини FedEx е решила да се включи в санкциите срещу Huawei, наложени от американските власти.

Редица американски медии отбелязаха, че действията на компанията FedEx не могат да се обяснят нито с американските, нито с британските закони. А PC Magazine без излишни действия изпратил смартфона с помощта на директния конкурент на FedEx – компанията UPS. Там без каквито и да било въпроси приели телефона на Huawei и го изпратили в САЩ.

This is totally ridiculous. Our UK writer tried to send us his @HuaweiMobile P30 unit so I could check something – not a new phone, our existing phone, already held by our company, just being sent between offices – and THIS happened @FedEx pic.twitter.com/sOaebiqfN6

— Sascha Segan (@saschasegan) June 21, 2019

През уикенда последва реакция от страна на FedEx, която заяви, че отказът е необоснован и е грешка. Компанията поднесе официалните си извинения. В своето официално изявление пред медиите FedEx обърна внимание колко много пратки изпраща всеки ден – около 15 милиона в рамките на едно денонощие. FedEx добави още, че хартията, използвана за оформянето на пратката не е стандартна за FedEx и трябва да бъде допълнително изучена.

През месец юни тази година FedEx вече веднъж се извини за грешка в доставката на продукция на Huawei. Тогава две пратки от Япония бяха изпратени в САЩ вместо в Китай.