Какъв по-добър старт на седмицата от авария, която масово ограничи достъпа до огромен брой услуги и интернет сайтове? Ако се отправите към DownDetector, ще забележите, че докладите за проблеми обхващат Discord, Google, Amazon, Reddit, редица игри, почти всички социални мрежи и прочие.

Проблемите се наблюдават от около 14:00 часа днес и към 17:00 часа все още са на лице, макар и достъпът да се възстановява поетапно. Ще отнеме още няколко часа, за да тръгне гладко всичко. За сега докладите на потребители от цял свят, че най-различни места в Интернет са недостъпни, продължават.

Черно на бяло никъде не се казва каква е причината половината глобална мрежа да стане недостъпна. В Discord отбелязват проблема като общо прекъсване на Интернет, което не звучи като реалната причина.

Разковничето най-вероятно се крие в проблемите на компанията Cloudflare. Там са идентифицирали проблем в една от мрежите, които използват, за да предлагат услугите си. Редица IP диапазони на CF са засегнати. В последствие казаха, че проблемът касае не само Cloudflare. Има ефект върху външни услуги, които по един или друг начин са свързани с дейността на компанията.

Преди малко обявиха, че мрежата, която е отговорна за проблема, е поправена. Със сигурност ще отнеме време на различните услуги да поемат интензивния трафик, а и нищо чудно да се появят съпътстващи проблеми в следствие на аварията.