Пожарът в „ТЕЦ Марица-изток 2“ е възникнал по време на планов ремонт на сероочистващата инсталация на осми блок. Дейностите са извършвани от външна за централата компания  на мястото по време на инцидента са работили около 15 човека. 

Няма пострадали или обгазени при пожара в ТЕЦ 2 (СНИМКИ)

Огънят е овладян почти веднага, благодарение на действията на пожарникарите. Те са предотвратили евентуалното запалване на въглищните складове и не са допуснали огънят да засегне други участъци.

Пожарът се е разразил мигновено, тъй като материалът от който е изграден комина са формоалдехидни смоли, които дори само при нагряване отделят опасни газове, информира директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. В овладяването на огъня са се включили освен огнеборците от централата и техни колеги от Стара Загора и региона.
Dariknews.bg
По време на пожара няма жертви или обгазени хора, успокои на място министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „По време на ремонта възниква пожар като в резултат на него изгаря комина на сероочистващата инсталация. Изведени са веднага всички, които са работили там. Няма жертви и обгазени. Не са установени и завишения на нормите по отношение чистотата на атмосферния въздух“.
Dariknews.bg
Министърът съобщи още, че инцидентът няма да повлияе на организацията на работа на електроенергийната система на страната и производството на електрическа енергия, тъй като осми блок е в планов ремонт до края на месец август. Всички останали блокове на ТЕЦ 2 работят в норма.
Dariknews.bg
Национална следствена служба ще разследват инцидента, образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 331 ал.3 от НК, което предвижда до пет години лишаване от свобода ако се установи виновност на длъжностно лице, информира окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и увери, че няма данни за саботаж.
Dariknews.bg
Все още не може да се уточни какви са нанесените щети, тепърва анализ и оценка ще направи застрахователната компания.